Welke Problemen kan Helder? Opgelost! aanpakken?


ADHD

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (in het Nederlands: aandachts- en concentratiestoornis met hyperactiviteit). Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met hun aandacht te focussen, snel afgeleid zijn door allerlei prikkels uit de omgeving, heftig reageren of zeer beweeglijk zijn.


Dat kan ernstige gevolgen hebben voor hun concentratie. Vaak reageren ze impulsief en ze worden snel opgewonden of raken gefrustreerd. Veel van hen zijn voortdurend in beweging, lijken niets te leren van ervaringen en informatie lijkt langs hen heen te gaan.


Het verwarrende is dat kinderen met ADHD niet altijd druk of afgeleid zijn. Kinderen met ADHD kunnen zich soms wel goed concentreren op sterke prikkels zoals spannende films of computerspelletjes. Aan buitenstaanders ontlokt dit vaak de opmerking 'ze kunnen het wel, als ze maar willen'.


Werkwijze bij ADHD

Bij ADHD is het begin een Davis counseling vaak het moeizaamst. Om kinderen te leren hun aandacht te richten, moeten ze eerst goed vat krijgen op hun waarneming. En omdat ze zo snel reageren en impulsief zijn, kost het vaal enige tijd, voordat ze grip krijgen op hun waarneming.


Als dat eenmaal gerealiseerd is, voelt het kind vaak een enorme opluchting. Hij krijgt vat op zijn reacties en begint te snappen hoe andere mensen dat doen: rustig blijven en hun aandacht richten. De aanpak van het gedrag neemt afhankelijk van de problemen 5 tot 7 dagen in beslag. Hierbij maken we gebruik van het inzicht in eigen gedrag en reageren, door een aantal begrippen goed uit te werken in klei. Dingen als Oorzaak – gevolg - consequentie zijn begrippen waarvan de kern vaak aan deze kinderen is voorbij gegaan. Door de waarneming te corrigeren, kunnen deze belangrijke concepten wel eigen gemaakt worden.


Mochten er andere problemen zijn, dyslexie of dyscalculie, dan kunnen die ook in de counseling worden meegenomen.


<< Terug
 
kinder-begeleiding